From Russia with love – del 5

Så nåede skiwet til Helsinki, Finland.

Og helt ærligt: stedet var på forhånd dømt ude som jordens r..hul på denne tur af mig.
Det hjalp så heller ikke, at den finske “sommer” viste sig med spandevis af vand fra oven og triste, grå skyer hængende som en stor, tung dyne over hele byen.
Men nu var jeg her og måtte få det bedste ud af dagen.

En dag der bød på sightseeing og besøg på Fazer Experience (chokoladefabrik). Eller som rederiet så fint kalder turen Sights & Sweets.

Nå, men først sightseeing med guide Annn-nnna (husk den finske accent). Vi blev kørt rundt i den finske hovedstad mens hun fortalte til højre og venstre om alle bygningerne vi passerede. Første fotostop var ved Helsinki Domkirke der var bygget til ære for Zar Nikolaj.
Og med – formegentlig – god finsk logik har man så sat en statue af Alexander II midt på pladsen….??

Det finske sprog er åbenbart så svært at forstå selv for finnerne, så de er nød til at lære svensk i skolen (obligatorisk fag). For liiige at toppe den, så er alle vejnavne skrevet på både finsk OG svensk på samme skilt. Dét er fandme mærkeligt!!!

Ifølge Annn-nnna er begge sprog hovedsprog i Finland – det er næsten som at vælge mellem pest eller kolera 😜

Tilbage til Fazer.
Fazer udtales i øvrigt “lige ud ad landevejen” på finsk : Fartt-zer! (Husk den finske accent). Mærket er opkaldt efter grundlæggeren der hed Sven Fazer og som startede hele molevitten for 128 år siden.

Indenfor blev vi mødt af Hemli (Heeem-li), der sukkersødt fortalte, at hendes navn på finsk betyder perle…..det er jo bare skønt søde skat – så skulle du vide hvad vores politi mener når de siger “perle” 😝(spøg til side hun var god nok – for hun gav fri chokoladebar. Altså ikke en lille snoldet indpakket een af slagsen, men en stor buffet med hele deres sortiment til fri afbenyttelse!)

Som bonusinfo, fortale lille Perle, at et glas vand hjælper til, at man kan spise mere chokolade. Enkelte amerikanere begav sig ud i at teste hendes påstand, men uden helt at finde svar.

Inden angrebet på choko-buffeten trak hun os igennem “regnskoven” for at vise hvor forskellige ingredienser de benytter og bagefter viste hun en film om fabrikkens spæde begyndelse og deres produkter.

Hun fortalte også, at Fazer har fri choko-buffet til medarbejderne (der må spises i arbejdstiden men ikke tages med hjem), to-etagers gym og sundhedscenter med både læger og sygeplejersker.
Selv en børnehave er der blevet plads til i forlængelse af fabrikken (mere finsk logik!)….og rigtig smart, for alle ved jo at børn og sukker passer som P i Grethe!

Ved udgangen havde de fornuftigt nok placeret deres “lille shop” – min højre fod! – den var til gengæld ikke særlig dyr, sååå deeet 😉

Sidste stop var i en park til minde om en stor finsk komponist ved navn Jean Sibelius. Han var åbenbart noget meget stort i Finland for Annn-nnna var meget imponeret og stolt da vi ankom til parken og minde-skulpturen. (Lad mig sige det helt tydeligt: det står edder sløjt til i Finland, hvis det her er det bedste de kan hoste op med!!!)
Derudover havde hun ikke meget at byde på, andet end saunafortællinger, finske ishockeyspillere og Formel 1 køreren Kimi Raikkonen (igen den finske accent: Kiiii-mmmii Raiiiiij-kkoooonenn).
Så vi vendte bussen og kørte retur til skiwet.

Føljetonen om The Stig:
Nu har jeg med vilje givet The Stig arbejdsro i et par dage, og hvad sker der så!?? Vi ankom 20 min FØR tid til Helsinki – hvad skal dét nu til for??
Dén tager jeg lige med ham i morgen formiddag 😤
Og efter frokost og film kom jeg ud i dagslys, og hvad er der så sket? The Stig har fundet tæt tåge igen – han er dælme utrolig.

Men det er jo bare én mere til min liste i morgen!

See you on the bridge captain!!