Store kanoner og stjerneskud

“Skide godt, Egon”, lød det fra Benny i 1971 i Olsen Banden i Jylland. I ved den film, hvor de er inde i de forskellige bunkere der ligger langs Vesterhavet. Primært blev området omkring Vigsø og Hanstholm brugt som filmlokationer, men også opbyggede studier i Nordisk Film i Valby, var meget brugte.

Spoileralert! “Egon’s” bunker findes ikke i virkeligheden ligesom der heller aldrig har været en general med hovedkvarter i Hanstholm. Den højestrangerende officer i Hanstholm fra den tyske hær var major, og fra marinen en orlogskaptajn.

Og hvor ved jeg alt det fra? Det gør jeg fra dagens besøg på Bunkermuseum Hanstholm og fra deres udstilling om 2. verdenskrig. Museet har selvfølgelig også en lille fortælling om Olsen Banden i Jylland. På museets udendørsareal kan man – for en rund 20’er – komme med rundt på en lille køretur med ammunitionstoget. Og inden du flår astmasprayen frem, så rolig nu, turen tager max 10 minutter og så skal du virkelig håbe på modvind eller andet der kan trække tiden 😉

Men museet er faktisk temmelig interessant (også for os som ikke er mere end almindelig interesseret i 2. Verdenskrig) og måden man har indrettet bunkeren under museet på, for at give gæsterne et indblik i livet i bunkeren på tidspunktet er godt udført. Den pågældende bunker var fast bemandet med 90 (!!!) mand. Og mange led derfor også af bunker-kuller. Soldaterne sov, opholdte sig og spiste samtlige måltider på deres stue, der kunne variere i størrelse fra 3-mandsstue helt op til 15-mandsstuer – tænk på hvor fælt der må have lugtet 🤢

Og idet der ikke var krigshandlinger i Danmark, og  bunkeren var placeret i øde klitter, var soldaternes vagter lange og kedelige, hvilket bestemt ikke modvirkede bunker-kuller. Faktisk havde soldaterne kun orlov 1 gang om året i 3 uger, hvor de kunne rejse hjem til familien, resten af tiden foregik i bunkeren. På den baggrund forstår man – måske – hvorfor flere ansøgte om at gøre tjeneste ved fronten eller andre steder med mere action.

Således opløftet tog vi ned på havnen til Det Gamle Røgeri, for de reklamerer med “Danmarks bedste stjerneskud”, og dét skulle vi da prøve nu vi var på de kanter. Og lad det være sagt med det samme: Dét er virkelig et godt stjerneskud!!!!!

Derfra gik turen videre til Vigsø Strand. Her ligger bunkerne som perler på en snor og det er et grumt billede på tiden omkring 2. Verdenskrig. Men samtidig er der også noget fascinerende og mystisk over dem, hvilket tydeligvis tiltrækker en del mennesker. Og i dag hvor solen skinnede fra en smuk blå himmel virkede sceneriet ikke så dystert som det sikkert ville have gjort på en kold og blæsende regnvejrsdag.

Hen på eftermiddagen satte vi os i den franske øse og vendte snuden mod Midtjylland, nærmere betegnet Herning. Som egentlig bare er et stop-over på vores tur ned mod BMW-doktoren, der efter alt at dømme har genoplivet patienten efter en større operation. Behøver jeg sige, at kæresten glæder sig til gensynet med sin bil som han for længe siden har navngivet The Boss 😉