Kongen af Arktis med royale venner og Pyramiden

Dagen idag var udset til at være højdepunktet for hele denne tur. Svalbard var målet og havde nu meget på sine skuldre.

Men lad mig sige det med det samme, der var banko på HELE pladen!

Efter mange søgninger efter den helt rigtige tur, fald valget på “Fjordcruise mot Nordenskiöldbreen & Pyramiden” med Henningsen Transport & Guiding A/S.

En 10-11 timers tur med – iflg. deres Trustpilot – gode guider, masser af dyreliv og en stor oplevelse i Pyramiden (russisk forladt mineby).

Købt!!!

Ivrig begav jeg mig afsted fra skiwet for at finde turbåden. Det tog ca. 5 min. og så var det bare at indtage en fornuftig plads og vente på at resten af pøblen 😜 indfandt sig.

På skiwet er der rigtig, rigtig mange kinesere. Eller det føles sådan – men det var der også på turbåden, hvilket undrede mig, da denne tur ikke udbydes af rederiet.

Forhistorie:

For et par dage siden, da jeg sad i hottub’en alene, hoppede en kinesisk dame i og begyndte at sludre. Dvs. Hendes engelske var hullet og mangelfuldt men det stoppede hende ikke hun grinte bare hjertelig og spurgte igen og igen til hun forstod eller måske opgav at forstå.

Da hun hørte om min forstående tur ville hun have mig til at booke for hende med det samme – til hende og hende 93-årige far og 87-årlige mor.

Det ville jeg naturligvis ikke, da jeg syntes at hun lige skulle læse op på turens indhold OG vende med sine forældre om de ville med på så lang en tur.

Spol frem til idag….

Så da jeg på turbåden træder ud fra toilettet, kaster en dame sig om halsen mens hun halvt råber “Thank you, thank you, thank you!” (lyder mere som sank ju, sank ju sank ju!).

Det viser sig at være min “badeveninde” der har booket sig selv og hendes forældre ind på turen.

I mellemtiden har hun så fortalt nogle af de andre kinesere om turen, og vupti, sådan kom der 19 (!!!) kinesere med på denne tur.

Vi sejler og sejler og sejler lidt mere indtil vi når Nordenskiöldbreen – wau, bare WAU!!

Denne imponerende isvæg rejser sig omkring 60 meter op i luften og er vel et par hundrede meter bred.

Virkelig et imponerende syn. Og bedst som vi alle står der og skal fordøje dette smukke syn, dukker først en pukkelhval op og bagefter en belugahval med en sæl som tilskuer. Kan man ønske mere?

Ja det kan man godt, så efter lidt spejden udpeger guiden en hvid prik og konkluderer stolt at dét er en isbjørn. Vent! HVAD sagde du???

Jeg havde faktisk meget svært ved at tro på, at den lille prik han udpegede skulle være et så stort dyr, for at være helt ærligt. Men folk tog billeder en masse, så måske var det bare mig.

Kaptajnen vendte skuden og begyndte at sejle mod Pyramiden, men pludselig vendte han rundt og sejlede tilbage mod bræen og alle kiggede forvirret på hinanden. Altså lige indtil nogen råbte: “There is a bear walking on the mountain!”

Så kan I ellers lige tro, at folk kom ud i det tiltagende regnvejr. Men faktisk tror jeg ikke, at der var en der bemærkede regnen, for der – LIGE DER – stod den arktiske konge og kiggede ned på os.

Så fantastisk og alligevel så uvirkeligt på en og samme tid 🙂

Efter hvad der sikkert har været mange minutter, men føltes som få, vendte kaptajnen endnu engang skibet og satte kurs mod Pyramiden – og denne gang holdt han kursen.

Pyramiden (den russiske forladt mineby), viste sig fra sin pæne side, hvis altså noget der er forladt og ikke været vedligeholdt i årevis kan have en pæn side 🧐

Anyway, så tog vores guide os med rundt på området og udpegede diverse bygninger for os. Vi var inde og se kantinen, svømmehallen og kulturhuset hvor der er en lille cafe og en mindre souvenirshop.

Det var lige så uperfekt som det skulle være, når nu man ved hvor strikse og disciplinerede russerne også kan være.

Dog nu omgjort til underfundige (og måske lidt triste) minder fra en svunden tid.

Men Sovjetunionens flag vejrer stadig foran kulturhuset side om side med Ruslands og Pyramidens flag, mens Lenin står som stædig stenstøtte imellem flagene, så der holdes stadig på formerne….sådan da.

Hele det russiske tema var også ret autentisk, da en af de andre deltagere på turen mindede temmelig meget om en tidligere russisk præsident ved navn startede med Bo og sluttede på ris, og begge gav fanden i alle andre, så det var  dejligt at have onkel B med på tur 😏

Guiden i Pyramiden kørte turen lidt diktatorisk, så hver gang vi skulle se noget, fik vi angivet hvor mange minutter vi havde til at se tingene og hvad vi måtte eller ikke måtte.
Men på en eller anden måde kunne jeg altså godt lide den akkuratesse hun besad – men det kommer nok ikke bag på nogen.🤣😂

Nårh ja, heroppe må man jo ikke gå nogen steder uden der er en isbjørnevagt med. Altså en med våbentilladelse og riffel. Og i dag var det altså guiden der var dén, og derfor var der nok heller ikke så mange problemer for hende med at få folk til at følge hendes tider 😝

Da vi forlod Pyramiden og satte kurs mod Longyearbyen manglede der faktisk kun een ting for at fuldende denne vilde og fantastiske arktiske eventyrdag: Hvalrosser!
Og hvad gør vores fantastiske kaptajn, han støver da lige en gruppe hvalrosser op og sejler hen forbi. Det er simpelthen verdensklasse!!!

Tilbage på skiwet og jeg er helt mør af alle de oplevelser!

Jeg kunne ikke i min vildeste fantasi have ønsket mig en bedre dag end den i dag.

Så jeg bøjer mig i kulstøver og lader kongen og hans royale venner tage den herfra…. 

Mike drop – I’m out!