Grønland og ændring af rejseplaner

Trods det at denne tur har været booket og betalt i december sidste år, har det alligevel betydet ændringer i sejlruten helt op til 14 dage før afrejse hvor Nuuk blev byttet ud med Nanortalik.

Men 2 dage før ankomst ændrede kaptajnen ruten igen pga. vejret. Vi havde ramt en rest af en storm der gjorde at det sikkerhedsmæssigt var uforsvarligt at forsøge at gå ind i Prins Christian Sund.

Før var turen Prins Christian Sund, Qaqortoq og Nanortalik.

Nu blev Nanortalik fjernet helt og de to øvrige destinationer byttet rundt. Æv! at misse en dag i Grønland, men når det er af sikkerhedsmæssige årsager, så er det sådan det må være. Vi kunne nu kun håbe på at vejret ville arte sig ved ankomst. 

Kaptajnen kastede anker udenfor Qaqortoq og smed tenderbåde i vandet der i pendulfart skulle fragte gæster fra skib til fastland og retur. Alt sammen foregik i en tyk grød af tåge. Selv den lille by var badet i tåge. Det var måske ikke lige sådan jeg havde håbet mit første møde med Grønland skulle være…. Men tågen lettede til sidst og vi fik alle lidt billeder med hjem og nogle fine minder.

I alt er der lidt over 3.000 indbyggere i byen, der er placeret rundt havnen og op ad bjergsiderne.

Af arbejdspladser er der de kommunale, skibsværftet, garveri Great Greenland og naturligvis fiskeri.

Det sidste fik vi set ved selvsyn da vi kom ned i fiskerihavn, hvor fangerne netop havde parteret en hval på pladsen foran fiskebutikken.

Heldigvis lærer grønlænderne stadig dansk i skolen (men ikke engelsk), så jeg spurgte en af fangerne om hvilken hvalart de havde fanget. Han mumlede noget uforståeligt og bad mig så følge med gestikulerende med sin store kniv. Nu blev jeg ført ind på “deres” område, og her udpegede han med sin kniv på en plakat dén hvalart de havde fanget. Det var en vågehval og hold da op der var meget kød og spæk. Et kort øjeblik frygtede jeg at han ville spørge om vi ville smage frisk hvalkød, men vi slap med skrækken, for er ikke sikker på at jeg havde kunne få det ned🤢🐳

Vi var også på byens største museum om Grønland og Qaqortoq. Her køber man en billet til 60 kr og så gælder billetten til museet, Norsemuseet og den gamle røde kirke.

Ingen af de tre steder er store, men giv dig tid hvis du en dag kommer forbi, for det er virkelig informativt! Og de grønlændere (og en enkelt dansker) der passer stederne er mere end villige til at fortælle historier PÅ DANSK.

Vidste du at Danmark har haft sit eget Titanic blot med skibet Hans Hedtoft? Hele den grumme historie kan du læse om på museet og se den eneste fundne genstand fra forliset – en redningskrans – som hænger i den gamle røde kirke.

Faktisk blev redningskransen fundet mange måneder senere ved Island af alle steder.

Håber ikke at det går så galt for os i morgen i Prins Christian Sund hvor der også er isbjerge….😳